mandag 3. november 2008

Hva er karma?


Ordet "karma" betyr "handling" eller "gjerning", men mange oversetter også ordet med loven om årsak og virkning. Innen forskjellige religioner og en av dem buddhismen, er karma en virkning som ens handlinger vil ha på ens nåvæårende liv og senere liv.

For de som har hørt om eller sett My Name Is Earl, tenkte jeg det kunne være interessant å se litt på hvilken oppfatning han har til karma i forhold til buddhismen.

Earl er en person som har gjort mye rampestreker og ugjerninger i løpet av livet sitt. han er i 30-årene før han plutselig innser at det er karma som har gjort han til et så ulykkelig menneske som han er. Dette vendepunktet får han etter han en dag vinner 500.000 dollar på flakslodd. Når han ser dette blir han så sjokkert at han løper ut i gata for å feire, men der får han seg en stygg overraskelse og blir påkjørt av en bil.

På sykehuset ser han et program på TV som handler om karma, og bestemmer seg derfor for å skrive en liste over alle de "stygge" tingene han har gjort. Han har stjelt, skadet, ødelagt og ruinert personer fra familie til folk han ikke engang kjenner.

Dermed setter Earl seg ut på et langt eventyr hvor han oppsøker alle personene som står på lista, og prøver å gjøre opp for det han har gjort mot personene. Det dukker jo stadig opp nye ting han kommer på han har gjort på lista etterhvert som han er ute på "jobb", så det virker ikke som om at det eventyret tar slutt med det første heller.

Earl har altså et veldig enkelt og greit syn på karma. Gjør gode ting, og du blir belønnet. Men hvordan er det med buddhismen? Jo, det er mye av det samme, bare kanskje ikke fullt så bokstavelig som Earl tar det. I buddhismen er karma en virkning som ens handlinger vil ha på ens nåvæårende liv og senere liv.

1 kommentar:

Anne Kjersti sa...

Mye sant i det du skriver der! :) bra skrevet :)